Графік роботи
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Графік роботи
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Тури
Статті

Міфи і реальність сучасної Туреччини

Багато людей з тих чи інших причин побоюються поїздок до Туреччини. Особливо це характерно для жінок, які думають: «Як я там бідна буду серед ісламських чоловіків?». Ось і народилася ідея зібрати всі факти і судження та виправити помилки багатьох мандрівників про настільки прекрасну та дивовижну країну.

Почнемо з того, що відпочинок в Туреччині буває різним. Наприклад, “готель, пляж і море”, або активний: гори, бухти і ті ж пляжі, тільки без натовпу туристів. В обох випадках боятися не варто! У готелях завжди цивілізований персонал, а в горах з Вами досвідчений інструктор, ну і плюс група ще десь з осіб 10 поруч).

Міфи туристів про Туреччину

Ми розвінчаємо три найпопулярніших помилки, які часто зустрічали серед наших туристів:

Міф №1. Всі жінки в Туреччині повинні носити паранджу

Ще в 19-20 столітті туркеням не дозволяли вчиться і працювати. Більше того, жінка, яка без допомоги чоловіка заробляла сама собі на хліб, викликала в оточуючих обурення і осуд. Але після реформ на початку минулого століття права жінки прирівняли до прав чоловіків. Зараз досить часто можна зустріти турецьку жінку, що займає посаду депутата парламенту, професора в університеті, лікаря, журналіста, письменника, адвоката, судді, балерини або співачки.

З хустками і закритим одягом та ж історія. У містах дуже мало жінок так одягаються. Навіть якщо Ви побачите закутану туркеню, швидше за все вона буде з якогось села.

Але не варто забувати, що хустка для туркень – не просто аксесуар, а й ознака мусульманства. Зверніть увагу, що колір хустки завжди точно підібраний в тон наряду. Ох вже ця мода… Жінки – такі модниці в будь-якій країні).

Наша порада: якщо Вам пощастить зустріти на вулиці жінку в чадрі або паранджі, не варто її фотографувати і вже тим більше показувати пальцями. Вони цього не люблять і почнуть сильно лаятися.

Міф №2. У кожного турка по три дружини

Законодавство Туреччини забороняє багатоженство. Більш того, за багатоженство покладається кримінальна відповідальність. Права і свободи турецької жінки захищаються аналогічно як і права жінок в будь-якій цивілізованій країні. Гаремів тут вже немає! Але не варто це зараз приймати як пораду “бігом заміж за турка”, адже у всіх країнах зустрічаються чоловіки, які дозволяють собі зв’язок з кількома жінками. На сході Туреччини є поселення, де багатоженство (неофіційно, звичайно, АЛЕ) все-таки існує. Рівень розвитку в цих селах відстав на багато-багато років.

Наша порада: тримайте вухо в гостро! Щасливі відносини європейок з турками рідкість, але стається, що такі шлюби міцніше деяких наших)

Міф №3. Завжди торгуйся з турком

Це правда! Але не варто забувати, де це буде доречно, а де не варто цього робити. У супермаркетах і бутіках торгуватися не прийнято, оскільки сума чітко написана на ціннику. Зате тут існують акції. Найпопулярніша: при покупці двох речей знижка на третю. А ось на турецьких базарах поторгуватися можна і потрібно! Приємно дивує, як турецькі продавці вміло знаходять спільну мову з усіма туристами і розмовляють на різних мовах. Моя порада: торгуйтеся, це буде приємно Вам і Вашому гаманцю! І пам’ятайте про ввічливість, не тримайте себе зарозуміло, відповідайте посмішкою на хороші слова.

І наостанок хочемо додати кілька порад при спілкуванні з турками.
  • Оскільки турки дуже привітні і гостинні, вивчіть кілька банальних фраз. Наприклад, для привітання тут використовують фрази, які підходять під час – «добрий вечір» (iyi akşamlar) або «доброго ранку» (günaydın).
  • Консервативні турки використовують фразу «selamun aleykum», що значить в перекладі «Мир тобі». Відповідати потрібно «aleykum selam» – «і тобі мир».
  • У молоді прийнято просте «selam» – це як наше «привіт».
  • Є звичай під час вітання цілуються в щоки, тому не дивуйтеся, коли побачите на вулиці чоловіків, що цілують один одного).

Ну ось і все, збираємо рюкзаки і вперед за новими пригодами!

Опубліковано 29 Вересня 2022
НАПРЯМКИ
НАПРЯМКИ
Види походів
Види походів
Блог Прокат КОМАНДА Розклад походів Контакти