Графік роботи
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Графік роботи
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Тури
Статті

Зимна Чорногора | Звіт з альп навчань 2020

День перший. Сніг…

Похід починається, як зазвичай, з підйому до полонини Веснярка.

Затяжний, але зі зміною рельєфу з крутого схилу до пологого.

Виходимо на полонину і починається робота. Пощастить, якщо вітер буде збоку і зверху. Перед нашим походом сніг ішов пару днів, і тому нам дістався пухляк. Сніг лежить не щільним фірном, а такою собі периною. Ноги будуть в`язнути мінімум по коліно, інколи провалюєшся по пояс і доводиться вилазити. Швидкість падає до 500-600 метрів за годину і це не жарт.

Кожен крок, який ти робиш по такому снігу, вартує тобі зусиль як на 5-6 кроків у звичайному поході. “Жесть” починається, коли доходить твоя черга топтати стежку — тропити.

Зусилля зростають втричі від того що було. Проблема зробити крок, а ще більша проблема витягти задню ногу і просунути її вперед. Після полонини стомлені заходимо в ліс, але там той самий пухляк. Швидкість падає до ~400 метрів на годину. Інколи доводиться підлазити під поваленими деревами.

Якщо вам звичайний карпатський похід здається цікавою нескладною прогулянкою і хочеться чогось більшого — вам сюди.

Нові враження від утоми гарантовані.

День другий. Піп-Іван Чорногірський зимою

Підйом до Попа. Той самий пухляк, місимо сніг по коліна / по пояс.

Відпрацювали зміни, коли перший топить скіки може і поступається місцем наступному, а сам стає замикаючим. Вийшли з зони лісу, починається вітерець, сніг вже трохи прибитий і тримає краще. Піднімаємось під Піп-Іван і на самому штурмі вітер дужчає і зносить з ніг, але вибору нема, і ми пхаємось до обсерваторії.

Там притулок, чай, вечеря і сон.

День третій. Кувирок…

Альп-навчання. Вчимося в’язати вузли, робити станції, самострахуватись, працювати з 8ками, стаканами і жумарами. Виходимо на схил. Зарубання, зарубання з кувирком, зарубання спиною назад…

Альп школа в Карпатах: звіт з навчань

Сніг в обличчя летить так, наче ти перед бульдозером стоїш, а це через то що лопатка льодоруба виносить його прям тобі в пецало. Навісили 2 станції, по одній дюльферяєш, по другій піднімаєшся жумаром.

День четвертий. Камінні кішкі…

Альп-навчання другого дня почалися з відпрацювання зарубування у звязці.

Один лізе вверх по схилу, а другий нижчий їде вниз, або розбігається і стриба вниз так що здьоргує першого.

Далі обоє намагаються зарубитись, інколи виходить, але не завжди.

Інколи зарубається нижній, а верхній летить повз нього і щось орЕ, або мовчить і просто Оре сніг льодорубом)

Оділи кішкі і пішли вішати дві станції.

По першій дюльфером спускалися вниз, тим часом відпрацьовуючи навик ставання на станцію, організацію самостраховки, встьобування в перила, прусік і самоспуск.

На другій станції лізли вверх по вертикальній камінно-сніжній стіні з одним лиш льодорубом і у кішках.

Поки не знаєш маршрут і досвіду лазання нема – думка тіки одна: “як тут вчепитись, на що опертись, і куди вбить той .лятий льодоруб”. Поки пробуєш вчепитись – весь той сніг, що налип на скелі, летить тобі в очі, голову, бороду, ніс і рот. Добре що хоч каску надів. Вилазиш білий як той сантаклаус. Потім виявляється що кішки, які так класно тримають тебе на льоду і фірні, так само афігенно тримаються і на вертикальному камені + страховка не дає упасти там, де ти без неї уже летів би вниз. Короче раком-боком, на локтях і чіпляючись 5ою точкою за скелю, вилазиш. Думка така – я хочу ще раз тіки в цей раз швидше. Мусиш чекати чергу, а тим часом є можливість пожумарити і подюльферяти на першій станції.

Завершення

Враження вкрай позитивні. Набуто купу навичок в альпінізмі, зимових сходженнях, роботі з мотузкою, вузлами й рештою альп спорядження. Іншого подібного досвіду не знаю хто в Україні надає. Якщо хочете якнайкраще підготуватися до Кавказу чи Альп – вам сюди. Інструктор Назар справжній профі, знає відповіді на будь-які запитання по темі альпінізму. Він безпечно веде групу, заняття дуже цікаві, різноманітні, з імпровізацією.

Раджу всім, хто хоче гірського екстріму.

Але маєте бути готові до випробувань. Ваша снаряга, фізо і дух мандрів повинні бути на висоті.

>> Маршрут цього походу та заявка на участь – за цим посиланням. Приєднуйтесь!)

Опубліковано 11 Березня 2020
НАПРЯМКИ
НАПРЯМКИ
Види походів
Види походів
Блог Прокат КОМАНДА Розклад походів Контакти