Графік роботи
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Графік роботи
Пн - Пт з 9:00 - 18:00
Тури
Статті
Дика Грузія | Похід по Тушеті та Хевсуреті
Інструктор клубу PVG
макс 12 особи.
74 км
9 днів

Дика Грузія | Похід по Тушеті та Хевсуреті

475$
7.4
Складність походу ми спостерігаємо за декiлькома критеріями.
9 днів

Цей похід відкриє Вам первозданну, “нетуристичну” Грузію, таку, якою вона була століття тому… Ви побачите величний Казбек, скупаєтесь у високогірних Абуделаурських озерах, погуляєте середньовічними містами-фортецями та покинутими селами. Тут панувало язичництво – до радянських часів! З висоти 3400 метрів над рівнем моря помилуєтеся Головним Кавказьким хребтом та пройдете кілька серйозних перевалів. Буде джипінг по гірських серпантинах, екскурсії в кахетинські винні погреби, комплекс скельних монастирів Давід Гареджа та шумна столиця Грузії – Тбілісі. Цей похід створений для тих, хто хоче ВСЕ і зразу. Він гарантує повне занурення в культуру та природу, і кожен день тут стане незабутньою пригодою. Приєднуйтесь!

Швидка заявка
Координатор
Василь
Василь Шуляр
Координатор
Залишились питання?
+380952158157
я у соц. мережах
Графік роботи
Пн-Пт - 09.00 - 18.30
Тушетія і Хевсуретія
Маршрут
Тбілісі
фортеця Аннанурі
Хрестовий перевал і травертини Трусо
Казбегі
Гергетіс Цминда Самеба і панорама Казбек
село Сно
Джута
перевал Чаухі (3338 м)
Абуделаурскі озера
фортеця Шатілі
Анаторі
"Мертве місто" Муцо
хребет Хідотані
перевал Ацунта (3430 м)
Гіреві
Дартло
Омало
Кахетія
екскурсія в виноробні і Давид-Гареджа
День 1. Казбегі, Троїцька церква

Перший же день нашої подорожі буде насиченим, тому зустрічаємося в столиці Грузії не пізніше 8 години ранку. Нас чекає кілька екскурсій. Спочатку виїжджаємо в Степанцминду (Казбегі). По дорозі зупинимося у фортеці XVII століття – Ананурі, скуштуємо мінеральну воду з джерела на Хрестовому перевалі. Потім відправимося оглядати кольорові травертини Трусо (відкладення кальцію з численних мінеральних джерел).

Зі Степанцминди піднімемося до храму Гергеті XIV століття, звідки у всій пишноті побачимо гору Казбек (5047м), увінчаний льодовою шапкою. Далі їдемо в гірське селище Сно, в якому відвідаємо стародавню фортецю XVI століття. І нарешті, переповнені враженнями від мальовничих гір і старовинних будівель, поставимо перший табір в нашому трекінгу по Грузії в годині ходьби від села Джута на висоті 2200м.

День 2. Перевал Чаухі, Абуделаурскі озера

Трекінг в Тушетії почнеться з плавного підйому на перевал Чаухі (3338 м). Нас буде супроводжувати чудова панорама на хребет Чаухі з сімома загостреними вершинами. Тут влаштуємо тривалий привал на обід і відпочинок. Звідси вже починається Хевсуретія. Після обіду спускаємося до живописних Абуделаурских озер. Насправді тут багато озер, але три з них особливо виділяються: Синє (Блакитне), Зелене та Біле. Відзеркалення неба та зелених схилів, мінерали, розчинені в льодовиковій воді, надають озерній гладі особливих відтінків. Розіб’ємо табір неподалік. Це буде одна з наймальовничіших ночівель на маршруті – з видом на потужні скельні вежі масиву Чаухі.

Перехід 10 км, підйом 1140 м, спуск 740 м

День 3. Шатілі

Вранці йдемо в радіалку до найпрекраснішого з Абуделаурских озер – Білого. Вода в ньому дійсно молочного кольору, а купання в її льодовикової прохолоді посприяє перезавантаженню організму;).

Звертаємо табір і через дві години приходимо в селище Рошка. Звідси переїжджаємо в старовинне гірське село Шатілі – найпопулярніше в Хевсуретії. Вона відома своїми вежами, які об’єднані в щось схоже на фортецю дивної неправильної форми. Шатілі знаходиться на кордоні з Чечнею, і його жителі історично багато воювали, тому побудували справжню фортифікацію для захисту від ворогів. Зараз стара частина села ненаселена і ми вдосталь побродимо покинутими вуличками, подивимося каплички, погреби… Це буде справжнє занурення в атмосферу давно минулих бурхливих днів.

Тут найдовше зберігався дохристиянський уклад життя через важкодоступність і відсутність доріг. Язичницьку культуру потіснила аж радянська влада під час будівництва дороги в 1930р. Однак відгомін язичницьких обрядів до сих пір помітні на релігійних святах в Хевсуреті і Тушеті. Наприклад, біля Шатілі збереглося Джварі (святе місце) – гай, де приносять жертви (зазвичай баранів). Джварі обгороджено і вхід жінкам суворо забороняється.

Можна поставити табір поблизу Шатілі або більш комфортно облаштуватися в гостьовому будинку.

7 км, спуск 600 м, переїзд 60 км

День 4. Муцо, хребет Хідотані

Следующие три дня будут самыми сложными в походе по Хевсуретии. Для группы 8-10 человек мы берем коня, который везет общественное снаряжение и еду. Сначала посетим древнее захоронение Анатори. В XVII-XIX веках во время бушующих эпидемий заболевшие, чтобы предотвратить распространение болезни, добровольно уходили сюда, строили себе склепы из камня, который здесь повсюду, доживали в них последние дни и хоронили тела усопших.

Наступні три дні будуть найскладнішими в поході по Хевсуретії. Для групи 8-10 чоловік ми беремо коня, який везе загальне спорядження та їжу.

Спочатку відвідаємо стародавнє поховання Анаторі. У XVII-XIX століттях під час бурхливих епідемій заражені люди добровільно йшли сюди, щоб запобігти поширенню хвороби. Вони будували собі склепи з каменю, який тут всюди, доживали в них останні дні і ховали тіла покійних.

Тепер вирушаємо до покинутого села Муцо в ущелині річки Ардоті. Чому його покинули люди – невідомо. Але в 1931 році тут вже ніхто не жив. Цю фортецю називають «Мертве місто». Фортеця Муцо розташована на горі. Вежі та будинки незбагненним чином стоять на схилі в 60 градусів. По стежці потрібно подолати 200 метрів крутого підйому. Йти доведеться обережно – зустрічаються кам’яні осипи.

Багато туристів, що побували тут, порівнюють тутешні казкові місця з Мачу-Пікчу, хтось відчуває особливу енергетику. На вершині комплексу розташований храм-святилище, де місцеві жителі з навколишніх селищ проводили релігійні обряди. Вхід в храм був дозволений тільки жерцям. Там же, на верхівці, стоїть вежа, в яку можна потрапити, піднімаючись єдиною ледве помітною стежкою. Вежа служила для переговорів старійшин, щоб виключити можливе підслуховування.

Після Муцо ми йдемо ще вище. Нас чекає набір кілометра висоти. Навколо – альпійські луки. Табір поставимо на хребті Хідотані. Перед нами розкинуться відмінні панорамні види. Після складного підйому потрібно як слід відпочити.

Переїзд 10 км. Перехід 8 км, підйом 1000 м

День 5. Перевал Ацунта (3430 м)

Ми продовжуємо набирати висоту і переходимо через хребет Ацунта, що розділяє Хевсуреті і Тушеті. Стежка по хребту Хідотані відома приголомшливими видами на суворі круті піки Хевсуретії і сусідній гірський кряж, по якому проходить кордон двох держав. Всього в 6 км від нас буде іскритися льодовиками і вічними снігами найвища гора Східного Кавказу – Тебулосмта (близько 4500м, чеч. Тулой-лам) на кордоні з Чечнею. На ночівлю спустимося в мальовничу місцинку, де зливаються дві полонини.

Відстань: 15 км, підйом 830 м, спуск 1030 м

День 6. Гіреві

Сьогодні нас чекає досить протяжний трек в долині річки Квахідістскалі. Тут ми побачимо красиву і абсолютно недоторканну природу Тушетії. Минаємо кілька занедбаних сіл, поки не побачимо Гіреві – перше населене селище на нашому сьогоднішньому шляху. Тут обов’язково спробуємо традиційний місцевий напій – алуді. Це тушетинское пиво не має аналогів і відрізняється унікальним смаком. Заночувати можна в комфортному гостьовому будинку або поставити табір. У селі є кілька древніх веж.

Відстань: 17 км, спуск 450 м

День 7. Дартло

Збираємо речі і залишаємо Гіреві. По дорозі заглянемо в Парсму – справжнє тушетинское сільце без хостелів і туристів. Це місце буквально дихає атмосферою автентичності. Через пару годин приходимо в Дартло – приголомшливо мальовниче поселення в Тушетії. Кілька років тому селище було покинуте, а зараз вже більше 10 сімейних готелів гостинно відчинили двері для туристів. Окрім замків, будівель і веж, в селі збереглися руїни християнської церкви, є кам’яні крісла старійшин. В центрі височіє стародавня шестиповерхова вежа, складена за тутешніми традиціям з плоского каменю без використання розчину.

Над Дартло, на пагорбах, видніються фортеці Квавло, яку ми теж дослідимо. Після обіду трохи відпочиваємо і вирушаємо далі вивчати околиці. У Тушетії багато місць, в які заборонено доступ жінкам, зазвичай вони відзначені попереджувальними знаками. Будь ласка, проявляйте повагу до місцевих традицій.

Відстань: 7 км, спуск 150 м

День 8. Омало, переїзд в Кахеті

Продовжуємо наш похід по Хевсуретії і Тушетії. Стежка поступово піднімається на хребет Алазані і приводить нас до древніх веж Кеселя. Далі спускаємося в Омало, звідки ввечері їдемо в Кахетії.

Вражає, що в минулому окреме царство, а потім немов грузинська Сибір, покинута і розташована на околиці світу Кахетія нині сильно змінилася. Тут стає все більше готелів, кафе і уваги до туристів. Заселяємось в готель, відпочиваємо від гірського екстриму і обов’язково проводимо дегустацію знаменитих кахетинських вин.

Дистанція: 10 км

День 9. Давид-Гареджа, кахетинські виноробні і Тбілісі

В останній день нашого походу в Тушеті і Хевсуреті ми відвідаємо ще одне особливе місце – комплекс стародавніх монастирів VI століття Давид-Гареджа. Він знаходиться на кордоні Грузії і Азербайджану в самому серці “грузинської пустелі” – Гареджійского кряжа. Природа і інопланетні види цієї місцевості зовсім не схожі на те, що ми бачили раніше. На стінах печер, де жили ченці, збереглися чудові фрески IX-XIV ст. До складу комплексу входять більше 20-ти монастирів і 100 печер, а його довжина становить 25 км – буде на що подивитися;).

По дорозі в Давид-Гареджі ми відвідаємо виноробню, побачимо, як виробляють вино кахетинським методом в глиняних посудинах – квеврі. Квеврі бувають будь-яких розмірів – від звичних (з бочку) до велетенських, на кілька сотень літрів. Зловимо момент і купимо чудового вина. Таке вино зберігається в квеврі або в дерев’яних бочках і зазвичай продається тільки на розлив. Такий асортимент якісних вин є, напевно, тільки у Франції. Але Грузія – батьківщина виноробства, і ми, сповна поважаючи це, продегустуємо приголомшливі напої богів.

У Кахетії наш похід від Хевсуретії до Тушетії закінчується. У столиці ви зможете опинитися вже до вечора. Учасники походу повертаються додому. Враження від гірських пейзажів, чистих річок і краси льодовикових озер, великих альпійських лугів і древніх будівель залишаться в ваших серцях і поповнять колекцію фотографій з походів по різних куточках світу.

Якщо програма цього походу здалася Вам занадто складною, пропонуємо ознайомитися з нашим походом по гірській Сванетії.

Тбілісі, Грузія
Центр Тбілісі
Показати всі дні
Вартість: 475$
У вартість походу входить
  • триразове харчування на маршруті;
  • послуги інструктора;
  • консультації менеджера;
  • групове спорядження (газове, кухонне обладнання, тенти тощо);
  • всі переїзди по маршруту;
  • перевезення групового спорядження на конях (3 дні);
  • реєстрація групи в МНС Грузії;
  • допомога в підготовці до походу: підбір авіа, бронювання всіх переїздів, готелів по маршруту та інша логістика;
  • дисконтна карта клубу зі знижками на походи та спорядження у туристичних магазинах;
  • сертифікат про проходження маршруту;
  • пам’ятні сувеніри про подорож;
  • групова аптечка.
У вартість НЕ входить
  • харчування в дорозі та в містах;
  • автентичні вечері в горах (3 шт.);
  • проживання в Телаві;
  • авіа та страхування

Необов’язкові

  • екскурсії;
  • дегустації вина;
  • душ в горах (3 рази);
  • сувеніри, чайові гіду.
Додаткових витрати:

Загальна сумма додаткових витрат ~60$ + авіа, + сувеніри, дегустації, чайові тощо (за бажанням).

  • Ніч в Телаві ~20$
  • Вечері в горах Тушетії ~20$
  • Харчування в дорозі ~20$
  • Дегустація вина від 15$
  • Душ в горах ~7$
  • Сувеніри ~30$
Забронювати тур
Інформація
Початок походу: Тбілісі, до 08:00 ранку
Закінчення: Тбілісі, після 21:00
Як замовити тур?
ЗАЯВКА
заповніть заявку прямо на цій сторінці, ми зв'яжемося з Вами і допоможемо підготуватися до подорожі;
ПЕРЕДОПЛАТА
внесіть передплату для бронювання місця в групі;
АВІАКВИТОК
купіть авіаквитки в Тбілісі і зберіть необхідні документи;
ЗІБРАТИ РЕЧІ
зберіть рюкзак по списку і зустріньтеся з нашим гідом в зазначеному місці та насолоджуйтесь пригодами!
Як дістатися до Грузії

У сьогоднішніх реаліях з України є кілька способів дістатися до Грузії:

Авіапереліт:

 Найбільш актуальною буде авіакомпанія WizzAir, яка здійснює регулярні рейси з більшості європейських столиць, зокрема з Варшави та Будапешту до Кутаїсі. У літній період варто розраховувати на вартість квитка з багажем в обидві сторони приблизно 400 доларів.

Автобус: 

Цей варіант можна розглянути для любителів довгих поїздок. Із Києва та Одеси регулярно курсують автобуси до Батумі. У несезон вартість квитка в одну сторону становить 100 євро. Проте, у літній період можливо очікувати зростання вартості до 200 євро.

Є ряд важливих переваг, які пропонуємо тільки ми:
  • Покращена розкладка: ТРИ рази в день – гарячі страви (перше, друге, каша), індивідуальне меню для м’ясоїдів, вегетаріанців, діабетиків.
  • Полегшені рюкзаки: продукти на 1,5-2 кг легші ніж звичайне похідного харчування.
  • Заощаджуємо час: приготування на інтегрованих газових пальниках зберігає до 1,5 годин на добу – їх ми використовуємо на трекінг…
  • …і не поспішаємо на переходах.
  • Зручні трансфери, є прокат на місці.
  • Оптимальні маршрути, перевірені часом і сотнями щасливих туристів.
  • Інструктори, які знають всі стежки, ночівлі, джерела, кафе, пекарні уздовж і поперек, тому точно проведуть Вас так, як треба.
  • Знижки: 40$ за звіт про похід. Накопичувальна картка клубу, знижки на спорядження в топових магазинах України + фірмовий корисний подарунок і сертифікат кожному учаснику.
Особливості походу в Тушетії і Хевсуретії
  • Це – справжній похід з усіма його атрибутами. Учасники повинні розуміти, що:
  • всі речі (продукти, намети, одяг) ми несемо на собі;
  • більшу частину ночей спимо в наметах;
  • готуємо на пальнику;
  • всі учасники чергують під час трекінгу (готують їжу, ставлять намети);
  • інструктор має право змінити маршрут в залежності від погоди і стану групи.

Крім активної (похідної) частини нашого заходу буде також і екскурсійна. Ми відвідаємо церкву Гергеті XIV століття в Казбегі (Степанцмінда), поруч з нею побачимо головну вершину Грузії – гору Казбек (5047м). Чудові Абуделаурскі озера (Синє, Зелене та Біле) Хевсуретії справляють незабутнє враження. Будуть екскурсії по виноробнях Алазанської долини в Кахетії і монастирському комплексі ДавидГареджа. Маршрут не має особливих труднощів, але потрібно буде подолати два перевали висотою 3400 метрів над рівнем моря, тому потрібна нормальна фізична підготовка.

Документи в Грузію

Для громадян України віза до Грузії не потрібна. В’їзд тільки по закордонному паспорту. Також обов’язково оформите медичне страхування.

Стань частиною незабутньої пригоди
Реєструйся просто зараз - зроби перший крок до здійснення своєї мрії
Забронювати тур
Що взяти з собою?
⛺ Спорядження

Готуючись до походу на Кавказ, не забудьте добре екіпіруватися. Як і в інших високих горах, погода тут непередбачувана. В один момент ясно світить сонце (+30, тіні немає), а через 10 хвилин налітає холодний вітер з градом. Це, звичайно, не трапляється щодня, але … Приділіть особливу увагу захисту від сюрпризів погоди, і Ваш відпочинок пройде відмінно + комфортно.

👕 Одежа
  • Захисна куртка (наприклад, мембранна)
  • Легка трекінгва сорочка з довгим рукавом для захисту від сонця, краще світла
  • Еластичні трекінгові штани
  • Водо- та вітро-захисні штани
  • Шорти
  • Флісовий светр (фліска)
  • Легкий пуховик або пухова жилетка
  • Флісова шапка
  • Флісові рукавички (бажано з вітро-захистом)
  • Футболка (2-3 шт)
  • Панама
  • Пончо або дощовик
  • Не зайвою буде легка термобілизна
  • Плавки / купальник
🥾 Взуття
  • Трекінгові черевики або якісні трекінгові кросівки для денних переходів
  • Змінне взуття (сандалії, шурганці)
  • Шкарпетки трекінгові, 3 пари + теплі для сну
🍴 Туристичні аксесуари
  • Окуляри сонцезахисні
  • Налобний ліхтарик (з комплектом запасних батарей)
  • Крем від сонця
  • Особиста аптечка
  • Тарілка, ложка, кухоль, ніж
  • Ємність для води
  • Гігієнічний набір (не забудьте папір)
  • Рушник із мікрофібри або мікрофлісу
  • Фотоапарат
  • Павербанк
  • Телефон, зарядний пристрій
  • Герметичні пакети для техніки та документів
  • Документи, страховка + їх копії з собою та в онлайн-доступі

Важливо: Зберіть все з цього списку. Якщо є сумніви щодо свого спорядження – зв’яжіться з цього приводу з координатором і він допоможе розібратися.

Прокат туристичного спорядження в Грузії

 

Найменування спорядження

Ціна за 1 день

Ціна за 9 днів

Місце в наметі

2$

15$

Рюкзак

3$

25$

Спальний мішок

2$

15$

Каремат

1$

7$

*Комплект (палаткомісце + рюкзак + спальник + каремат)

Трекінгові палиці в комплект не входять!

50$

Забронювати тур
Фотогалерея
Фотогалерея
Відеогалерея
Останні відгуки
Facebook відгуки
Зв'язатися з нами
Залишилися якісь питання щодо туру, зв'яжіться з нашим менеджером і він допоможе підібрати вам тур та відповість на всі ваші запитання.
Василь Шуляр
Координатор
Залишились питання?
+380952158157
я у соц. мережах
Пориньте в атмосферу дивовижного походу
Забронювати тур
Будь в курсі новин світу гірських пригод

    Швидке замовлення
    Похід: Дика Грузія | Похід по Тушеті та Хевсуреті
    Ім'я та прізвище
    Дата походу
    Телефон
    Email
    Коментар
    Записатися
    Дякую!
    Вашу заявку успішно відправлено.
    Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом!
    Закрити
    Залишити відгук
    Ім'я та прізвище
    Email
    Похід
    Дата туру
    Посилання на соц. мережі
    Відгук.
    НАПРЯМКИ
    НАПРЯМКИ
    Види походів
    Види походів
    Блог Прокат КОМАНДА Розклад походів Контакти